Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Algemene informatie

Slagharen is een dorp in het buitengebied van de gemeente Hardenberg, dat gelegen is in Noord-Salland in de provincie Overijssel. Het heeft een kleine 3000 inwoners en er wordt een Nedersaksisch dialect gesproken.

Het dorp heeft een centrumfunctie voor omliggende buurtschappen heeft o.a. een tweetal basisscholen, een sporthal met tennisbanen, een gezondheidscentrum, supermarkt, winkels, restaurants en ander eetgelegenheden. Er worden verschillende sporten aangeboden voor jong en oud.

Geschiedenis

Ons dorp is ontstaan als vervenersnederzetting rond 1840, toen Duitse veenarbeiders (hannekemaaiers) richting Oost-Nederland trokken.

De naam Slagharen is afkomstig van ‘slag’, wat stuk grond of land betekent, gecombineerd met ‘haare’, wat hoger gelegen gebied betekent. Volgens de meeste Slagharenaren is het dan ook ‘op Slagharen’, wanneer zij bedoelen dat zich iets binnen de ons dorp bevindt of er plaatsvindt.

Door Slagharen liep het kanaal de Lutterhoofdwijk van Lutten richting De Krim en Coevorden. Dit kanaal werd aangelegd midden in de 19e eeuw. Rond 1884 passeerden 10.729 schepen de brug in Slagharen. Na de Tweede Wereldoorlog verloor het kanaal zijn belang voor de scheepvaart en werd het gedeelte in Slagharen gedempt. De provinciale weg N377 werd over het tracé van het kanaal aangelegd.

In 1897 opende de DSM de stoomtramlijn Dedemsvaart – Coevorden, waaraan Slagharen lag. In 1905 werd het dorp een knooppunt binnen het net van deze maatschappij doordat ook de lijn Slagharen – Hoogeveen geopend werd. In 1939 werd de lijn naar Hoogeveen opgeheven en in 1947 de lijn naar Coevorden.

Henk Bemboom

In Nederland (en ook daarbuiten) is Slagharen sinds 1963 vooral bekend van het (Shetland) Ponypark Slagharen, opgericht door Henk Bemboom. Dit park is inmiddels omgedoopt tot Vakantie- en Attractiepark Slagharen.

Wist je ook dat postorderbedrijf Wehkamp in 1952 als Wehkamp’s Fabriekskantoor door Herman Wehkamp in Slagharen is opgericht?

De Bonte Wever, het grote recreatie- en congrescentrum, werd gevestigd in de oude fabriekshallen van De Nederlandsche Bontweverij, nadat dit bedrijf failliet ging. Oud-eigenaar en tevens Slagharenaar Hennie van der Most heeft soortgelijke succesvolle formules in Nederland en ook daarbuiten meerdere malen gelanceerd.
De Bonte Wever is op 7 mei 2001 volledig in de as gelegd. Tegenwoordig is in Assen de Bonte Wever gevestigd.

Wist je ook dat Slagharen een overwegend Rooms- Katholieke “enclave” is in een Protestantse omgeving? En dat Slagharen hierdoor als één van de weinige dorpen een jarenlange traditie heeft met betrekking tot carnaval vieren. Er zijn verschillende carnavalsverenigingen, jaarlijks een grote optocht met veel bezoekers en gedurende carnaval heet Slagharen “Turfgat”.

Leuk om te doen!

Zin aan een wandeling door ons dorp? Wandel dan onze “kunstroute”. Een route langs verschillende “monumenten” door en rondom ons dorp.

Download hier de route!