Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Lange adem…zendmast!

Ik wil jullie even meenemen in het proces van “Hoe zorgen we dat het mobiele netwerk bij ons in Slagharen beter wordt!”.

Ik denk dat het om en nabij de 20 jaar geleden is dat de mobiele zendmast van KPN verhuisde van het oude bonte wever terrein naar het attractiepark op de parkeerplaats. Toen (in 2006 ongeveer)  was het mobiele net natuurlijk nog niet zo belangrijk en niet zo druk als nu.

Stukje historie

Toen ik mij, ongeveer 5 jaar geleden, vast ging bijten in het slechte mobiele bereik in bepaalde delen van Slagharen, had ik niet door dat je bij sommige instanties echt wel een hele lange adem moet hebben.

Na wat uitpluis werk kwam ik er ook al snel achter dat ik niet de enige was geweest… De kwestie “zendmast” was al veel vaker de revue gepasseerd, tot in Den Haag aan toe. Destijds met een oud burgemeester die zich er hard voor zou gaan maken. De mast had al een plaats toegewezen gekregen maar het hele feest werd door omwonenden tegengehouden. En daarmee weer in de ijskast gezet.  

Actie…

Wij van Dorpsbelang hechten er waarde aan dat je in de huidige tijd goed bereikbaar moet kunnen zijn! Contact met hulpdiensten, je familie en vrienden door middel van een stabiel en goed mobiel netwerk. Nu was dat een paar jaar geleden niet aan de orde. Slagharen had gewoon op bepaalde plekken in het dorp weinig tot geen bereik. Ik ben toen maar eens in de pen gekropen en in mijn netwerk eens weer de contacten opgezocht die wat voor me zouden kunnen betekenen.

En dat is me na veel overleggen en kort op de bal blijven gelukt.

Het is begonnen met een onderzoek van onszelf van “hoe slecht is het”, vervolgens moet je gaan touwtrekken met de providers die beweren dat het allemaal helemaal goed is op een paar “grijze vlekjes” na. Laten die grijze vlekken nu net boven Slagharen en Schuinesloot zitten. Na echt heel veel gepingpong en overleggen hebben we zelfs nog de media opgezocht tot zelfs een radio uitzending aan toe in de zendmast van Markelo. Hiervan staat nog een mooi filmpje op YouTube met daarnaast het filmpje “Desnoods plaatsen we zelf een zendmast” van 3 jaar geleden.

Uiteindelijk was het dan eindelijk zover dat ze een locatie onderzoek deden naar waar de zendmast dan het beste kon staan om Schuinesloot, waar men nog het meest last had van geen bereik, of Slagharen. Ze hebben gelukkig Hennie van der Most bereid gevonden om een stukje land op het terrein van de ijzerhandel af te staan zodat er een zendmast geplaatst kon worden. Waarvoor nogmaals dank namens de bevolking van Slagharen en Schuinesloot! Niet te vergeten Adrie Feddema die zich vanaf die kant er ook zekers hard voor heeft gemaakt, de contacten onderhield en alles op het terrein in goeie banen leidde. Met als resultaat:

De mast staat er! 

Nu zagen we wel dat de mast nog steeds niet is voorzien van een vaste voeding vanaf het stroomnet. Dat gebeurd nu door middel van aggregaten en zonnepanelen. Omdat het stroomnet vol zit kunnen de providers nog geen vaste aansluiting op het stroomnet krijgen. Dus kan het wel eens zijn dat als de diesel op is het netwerk uitvalt. Op dit moment heeft KPN en Vodafone een zender geïnstalleerd in de mast.

We houden het nog steeds in de gaten en als er nog steeds klachten zijn omtrent het mobiele netwerk laat het me dan weten.

Was getekend,

Jan Verschuur